În 2024, sunt douăzeci de ani de când am înființat Editura Omega. Proiectul a pornit din pasiunea pentru carte. În toți acești ani, sub sigla Omega au apărut câteva mii de titluri. Nu am făcut niciodată ierarhii valorice, deși ele există. Totuși, în apariția anumitor volume m-am implicat pentru că mi-au plăcut. Nu am citit tot ceea ce a apărut, însă nimic din ceea ce am citit nu mi s-a părut fără rost. Nu există carte care să nu genereze idei din care să te poți hrăni. Partea de tipar nu m-a atras, deși învățasem la un moment dat să acționez în fiecare etapă, începând cu aspectele ce țin de antreprenoriat, contabilitate, tehnoredactare, tipar etc.
Nu vă imaginați ce am simțit atunci când am văzut primul produs finit. Totul se desfășura în garajul părinților. Apoi, treptat, am trecut printr-o fază intermediară, în hala de pe strada Filipescu, iar acum suntem la Focșănei, Vadu Pașii, și avem cele mai bune condiții și aplicăm un concept: condiții bune, print pe mașini rapide, infrastructură flexibilă.
De ce am menționat locația de la Focșănei? Acolo am cumpărat, cu mai bine de zece ani în urmă, o suprafață mică de teren. Nu dragostea pentru cultură m-a dus acolo, ci melancoliile agricole rămase din anii copilăriei petrecute la țară, pe dealurile de la Blăjani.
În cele din urmă, am hotărât să aduc în același loc și cultura, și agricultura. Astfel, la Focșănei, în foișor, am întâlnit și scriitori, și agricultori. Mare este spațiul de depozitare a cărților, dar și pentru activitățile agricole am avut nevoie de spații pentru documente. Rafturi întregi cuprind datele animalelor de rasă, genealogia lor și locurile de proveniență, dar și documente care atestă certificarea bio a terenurilor pe care cultivăm plante medicinale, furaje, legume, fructe sau vii.
Preocuparea aceasta pentru cultură și agricultură a fost îmbrățișată și de colegii mei de la editură. Georgică Fifere a ajuns să fie la fel de priceput la ambele. Împreună, am aplicat o filosofie comună celor două activități.
Folosim hârtie pentru cărți, iar pentru fiecare carte apărută plantăm un copac. În felul acesta încercăm să ne îndreptăm către o activitate agricolă certificată bio, dar și către o activitate editorială ecologică.
Ne dorim ca într-o zi să facem o grădină a autorilor, în care orice scriitor să vină și să-și vadă evoluția pomului sau a arborelui său, pe care noi îl alegem în funcție de savoarea scrisului.