Cu Dan Necula m-am intersectat de multe ori. L-am admirat pentru dedicare, curaj, spiritul de inițiativă, hotărâre, capacitatea de a construi, orizontul larg și stilul particular de a-și pune în practică ideile.
Era prin 2003. Eu, proaspăt inspector de Religie, iar părintele Daniel Necula, profesor la Seminarul Teologic de la Rătești, unde îndeplinea o ascultare, predând peste norma didactică pe care o avea la Colegiul Economic Buzău.
În fapt, era conducătorul școlii de la Rătești. Era liderul informal și obținea rezultate remarcabile.
Știind cât de dedicat era învățământului, nu mică mi-a fost surpriza când mi-a spus că vrea să-și dea demisia din sistemul educațional. Am încercat să-i temporizez intenția. Timp de doi sau trei ani chiar am reușit să-l conving să rămână pe post, beneficiind de drepturile statului ca cadru didactic titular.
În cele din urmă, a renunțat. S-a dedicat activităților filantropice. Inițiase deja un loc unde salva copiii năpăstuiți de soartă, pe care i-a crescut și educat ca pe proprii săi copii.
Libertatea pe care și-a asumat-o prin demisia din învățământ a folosit-o pentru noi proiecte sociale, continuând să construiască.
Astăzi este respectat și recunoscut pentru serviciile sociale pe care le prestează în domeniul îngrijirii bătrânilor.
Muncă grea, cu riscuri, cu multe nefericiri! Și-a asumat-o și a dus totul la standarde de calitate excelente.
Nu de puține ori am fost sunat să intervin pentru ca cineva să primească ajutor la Filantropia.
Am vizitat ceea ce a creat de la zero. Management bun, leadership cu stil!
Practic, în afară de suflet, Dan Necula pune multă pricepere. Este un om cu adevărat priceput, pe care l-ai putea pune să conducă orice, inclusiv echipa Petrolul Berca – și ar face-o cu talent și succes.
Au existat multe forme de amatorism în domeniul asistenței sociale. E minunat să ai suflet și să te implici. Însă râvna fără pricepere nu duce la rezultate durabile.
M-am bucurat să regăsesc ceea ce a zidit părintele Daniel Necula în filele cărții Bucurie și recunoștință, apărută anul acesta la Editura Omega.
Cartea este o dare de seamă, o mărturie, un dar oferit celor care au gravitat în jurul proiectelor sociale generate de Dan Necula sau celor care au contribuit la ridicarea și menținerea lor.
E un dar livresc destinat celor menționați, dar și o dovadă că se pot realiza multe lucruri frumoase în viață, mai ales atunci când hărnicia, curajul și inima bună sunt parte din firea ta.
Paul Negoiță
Membru al Uniunii Scriitorilor din România